Hjortkvarns Energi och Skog AB

Relation i närmare ett halvt sekel

HESAB, som står för Hjortkvarns Energi och Skog AB, har allt sedan 1970 varit verksamma i skogsbranschen. Med åtta egna fordon och lika många lejåkare förbrukar de mycket bränsle. Drivmedelsinköpen ligger på cirka 12 miljoner kronor per år, varav huvuddelen förmedlas via ÅFA.

– Jag fick kontakt med ÅFA redan i mitten av 70-talet, berättar Hans Danielsson som driver företaget. Då med ÅFA Skog som de hette på den tiden. De hade en person som hette Lennart Löfgren och han var väldigt aktiv och brann för skogen och skogstransporter.
Samarbetet med ÅFA lever vidare än idag och det handlar om både kortköp och bulktransporter. Huvuddelen kommer från Preem, men även OKQ8 står med på leverantörslistan.
– Vi har ett gott samarbete med ÅFA och de har väldigt bra och trevligt folk på bränsleavdelningen. De har bra struktur på verksamheten och vi känner oss mycket nöjda med deras service och hur de jobbar. Prisbilden är absolut det viktigaste och med de stora volymer som ÅFA hanterar kan de hålla ett bra pris på marknaden.

Med drivmedel i tanken

HESAB har en egen bränsletank, samtidigt som mycket av försörjningen tankas ute på station.
-Bulkleveranserna fungerar smidigt och bra med ÅFA. Har jag missat att beställa någon gång så ser de till att tanken fylls fortast möjligt. Jag har även blivit erbjuden pejling av tanken så de ser när det börjar sjunka och kan komma och fylla på. Men jag avvaktar med det för att ha förhandlingsfrihet att köpa av någon annan ibland, skrattar Hans Danielsson och tillägger.
–Vi har haft en bra dialog under alla år och ÅFA har även haft förståelse när vi har haft lite mer tunga perioder. Genom vår långa relation har vi skapat ett gott förtroende för varandra.

Klara besked i rätt tid

Att personalen på bränsleavdelning på ÅFA jobbar proaktivt är något som Hans Danielsson uppskattar.
– Är det prishöjningar eller liknande på gång så brukar de avisera det så vi har chans att fylla upp innan. Det kan vara stora pengar det handlar om. De hör av sig till mig istället för att jag ska behöva jaga på dem. På frågan om vad som är det bästa med ÅFA, svarar Hans Danielsson:
– Jag köper stora volymer så självklart handlar det om en bra prisbild. Samtidigt har vi en väldigt bra personkemi med personalen på ÅFA, med öppna och ärliga kanaler. Jag känner att ÅFA står på tå för mig som kund och när jag står tom löser de uppgiften.