I slutet av 2019 drog två entreprenörer igång Kasta återvinning i Gladö Kvarn. Företaget arbetar med insamling och sortering av byggavfall. Egna lastbilar hämtar soporna i säck, kärl eller container runtom Stockholm. Det tar även emot avfall från andra åkerier. Byggavfall som sedan krossas, siktas och återvinns.

Idag går det bra för Kasta, men resan hit har bjudit på en hel del utmaningar.

– Verksamheten höll på att gå omkull förra året. Vi hade dyra investeringar med maskiner och bilar. I början behövde vi även leja in folk som tog hand om avfallet, som inte kom när de skulle. Hela anläggningen blev full av sopor som vi inte kunde hantera, berättar Tom Moniér som är delägare i Kasta.

– Vid den tidpunkten hade vi en redovisningskonsult som ställde till det rätt så mycket för oss. Vi behövde därför en konsult som fattade branschen och kunde styra upp ekonomin på rätt sätt. Genom en samarbetspartner träffade vi ÅFA som kunde starta upp rätt så omgående.

– Vi satt kvällar och helger tillsammans för att reda ut allting. Utan deras hjälp hade vi nog inte fått ordning på ekonomin.

Tillskott gav möjligheter

Förra hösten träffade Kasta investerare som trodde på företaget och verksamheten.

– Vi fick hjälp av ÅFA med att göra en presentation som förklarade lägesbilden för investerarna som gick in med kapital. Nu har vi kunnat bygga om anläggningen för att passa vår verksamhet och betalat av alla skulder. Vi avslutade förra året på 8,9 miljoner och räknar med att omsätta runt 20 miljoner i år.

– Nu ser det riktigt ljust ut för Kasta. Vi har en bra kontaktperson på ÅFA som verkligen ställer upp för oss. Hon sköter allt inom ekonomin, ger oss goda råd och jagar även in dåliga betalare. För oss är det skönt att inte behöva tänka på den delen och kunna känna att vi är i trygga händer.