Arbete för en medmänsklig värld

Svenska Röda Korset finns över hela världen för att hjälpa utsatta människor i kriser, krig och naturkatastrofer. Organisationens arbete finansieras till nästan hälften av gåvor från privatpersoner. Där är Röda Korsets bössor som står i många butiker en viktig del, likaså intäkterna från cirka 250 second hand-butiker runt om i landet.

Röda Korsets arbete är beroende av volontärer som ställer upp för att man vill hjälpa till. Kia Ohlin arbetar till vardags på bank. På fritiden är hon engagerad som kassör i styrelsen för Stockholm Väst rödakorskrets.
– Vi har lite olika verksamheter i våra kretsar beroende på vilka sociala behov som kretsen arbetar med att möta, berättar Kia Ohlin. Några principer ska alla följa, såsom krisberedskap och att vara en mötesplats för människor. Min krets har även en butik vid Islandstorget i Bromma och dit är alla välkomna. ÅFA redovisning blev kontaktad av Röda Korset Stockholm Väst för ett år sedan. Initialt handlade det om att lägga upp en struktur för redovisningen och bli digitala.

Ett fruktbart samarbete

– Att bli digitala är väldigt viktigt för oss, menar Kia Ohlin. Vi får mycket snabbare och lättare tillgång till information. Sedan blir det inte så personberoende för oss i verksamheten. Vem som helst kan gå in och hjälpa om det behövs. Det har till exempel förenklat för de frivilliga som arbetar i butiken. ÅFA sköter betalningar för Stockholm Väst röda korskrets och har sett till så att alla leverantörsfakturor går direkt in i systemet Fortnox.
– När jag tog över kassörrollen hade jag ett möte med ÅFA på deras kontor. Att man får ett ansikte på varandra och har möjlighet att träffas tycker jag är värdefullt. Sedan gillar jag Fortnox för att det är så enkelt för användaren med bra instruktioner när det behövs.
– En stor behållning för mig är min kontaktperson på ÅFA som jag tycker är fantastisk. Hon kan alla regler och jag får väldigt bra rådgivning. Det var extra viktigt att ha stöd av henne i samband vid årsstämman som innebar att inhämta all grunddata som behövs för att kunna slutföra bokslut och i tid. Som kassör är det skönt att få det stödet, vilket man inte alltid får hos en redovisningsfirma. Jag känner att vi är på rätt ställe och jag är nöjd.