"Alla vill bli lurade"

Rubriken kan vara kontroversiell, men stämmer väl in på den bransch som filmregissör Richard Holm arbetar i.

– Alla vet ju att film är fusk, men alla vill bli lurade. När man tittar på film och teve så går man med på den ekvationen och det är roligt att vara med och luras, uttrycker Richard Holm.

Richard holm driver bolaget Verklighets Flykt AB där han arbetar med regi, manus och övrigt filmarbete. Kända produktioner som Gåsmamman, Avgrunden, Johan Falk och Gränsen har skapats under hans ledning.

– Det intressanta för mig som regissör är att få skapa de här fantasivärldarna. Att fått vara med och forma en serie som Gåsmamman har varit otroligt kul. Även att vara med och göra en svensk stor katastroffilm som Avgrunden, det händer inte varje dag, säger Richard Holm. 

Bygger en gruva som ska rasa

Avgrunden utspelar sig i Kiruna, men är även inspelad i Tammerfors och på Gran Canaria.

– På Gran Canaria finns en 45 % skattelättnad som man får tillbaka på allt man spenderar där. Det gör att man kan maximera budgeten lite till. Där i en studio byggde vi bland annat upp delar av en gruva som ska rasa, plus att vi gjorde några scener utomhus säger Richard Holm.

En klippa att luta sig mot

– Som regissör är man inte alltid så haj på det här med siffror, så där är min kontaktperson på ÅFA ovärderlig för mig. När man går in i en filminspelning så är man som i en bubbla under den kreativa fasen. Då behöver jag någon som har järnkoll och som jag kan luta mig mot.

– ÅFA sköter allt utom betalningar för mig. Jag får bra rådgivning och vi pratar mycket om löneuttag, skatteplanering, vinstuttag, förmånsvärden, att ha eller inte ha f irmabil och sådana bitar. Det finns en bredd på ÅFA att handskas med alla möjliga verksamheter och frågor, vilket är bra.

För dagen sitter Richard Holm och klipper Gåsmamman säsong 7. Tio avsnitt är inspelade och serien är tänkt att sändas under året. När det ska ske är inte helt klart än.