Fullt fokus på taket - solenergi är en spännande resurs

Intresset för att ha en egen solcellsanläggning på taket har stigit i takt med osäkerheten på elmarknaden. Det handlar inte bara om att få en anläggning som levererar el till bra pris över tid. Det handlar lika mycket om att säkra tillgången till el under perioder då stamnätet inte kan leverera i den takt som förbrukningen kräver. 

ÅFA har i dagarna fått igång el­produktionen från sin nya solcells­anläggning på taket. Enligt uträkning ska den ge 47 000 kWh på ett år och det blir ett bra tillskott till den egna förbrukningen som ligger strax över 60 000 kWh.
– El kommer att bli en bristvara och därför känns det tryggt att ha egen elproduktion som täcker upp stora delar av behovet, säger ÅFA:s vd Mia Sjögren. För oss handlar det även om hållbarhet och att höja värdet på den egna fastigheten. Det här känns riktigt kul och magkänslan säger att det var rätt beslut att ta.

Det är OKQ8 som har installerat solcellsanläggningen. ÅFA utvecklar nu samarbetet med dem och erbjuder det till kunder som äger sin fastighet.

En långsiktig lösning

OKQ8 ska vara ett företag som ligger i täten av det stora omställningsarbetet med förnybara energikällor. Som led i det har bolaget integrerat både solcellsanläggningar och laddstolpar i sin produktmix via förvärvet av Kraftpojkarna, Sveriges största grossist på solcellsanläggningar.
– Självklart är den ekonomiska ­aspekten ett starkt argument, menar Viktor Bergh på OKQ8. En solcells­anläggning kan man oftast räkna hem på 7 till 12 år, sedan kan anläggningen fortsätta att leverera el i minst 20 år till. 
Solcellspanelerna har en effekt­garanti och ska leverera cirka 85 % av märkeffekten efter 25–30 år. De tvättas av regn och när de väl är uppe är underhållet minimalt.
– Den bästa uppmaning jag kan ge är att ta tag i det här direkt. Vi välkomnar samtal och kan hjälpa till med allt från början till slut. Vill man göra något åt sin elräkning och har någon form av miljötänk i sin verksamhet så är solenergi ett ypperligt val att titta på. Elen lär inte komma att bli billigare och väntar man ett år, då har man tappat ett år. 
 

Viktor Bergh på OKQ8 ser solklara värden i en solcellsanläggning.